DMR simplex frekvenciák

Az alábbiakban HA7JUQ ajánlását teszem közzé. Úgy gondolom, érdemes megfogadni. Erről régebben egyszer már volt szó, de akkor a végeredmény az volt, hogy mindenkinek lett egy másik elképzelése. Hogy értsétek miről beszélek, ezért van bent a rádiómban a 434.525MHz 4-szer (CC1, TG9, CC1 TG99, CC8 TG9, CC8 TG99)

Úgy gondolomérdemes megfogadni az ajánlást!

Tisztelt Amatőrtársak !

Lenne egy javaslatom a DMR rádiókba a szimplex frekvenciák beprogramozásával kapcsolatban.

Félre értés ne essék, nem akarom megmondani hogy hol és hogyan szimplexezzetek csak egy egyszerűsített beállítást javasolnék a gyorsabb és biztosabb kontaktteremtéshez.

Másrészt nem titkolt szándékom hogy ezek a frekik, ezekkel a beállításokkal lehetőleg mindenki rádiójába bekerüljenek.

Szóval mivel nincs egységesített meghatározás ezügyben én azt javasolnám hogy:

1.
Frekvencia ügyileg legyen csak 7 freki beprogramozva, mégpedig a következők:

434.400 MHz
434.425 MHz
434.450 MHz
434.475 MHz
434.500 MHz
434.525 MHz
434.550 MHz

( a 434.575 MHz a HotSpot freki ajánlás )

( Én a rádiómban közel 70 csatornát programoztam fel a szimplexekre, 434.200-434.5875 MHz-ig, 12.5Khz-es lépésekben, 9-es és 99-es Talkgruppal is, teljesen feleslegesen, mert csak bonyolította a közös nevezőre jutást az ellenálomással )

Ezzel a beállítással mennyire egyszerű és félreérhetetlenül hangzik hogy ” gyere az 525-ös szimplexre ” , nem kell 6-8 percig egyeztetni hogy milyen beállításokkal rendelkezzen a beprogramozott csatorna.

2.
Cc ügyileg legyen a 8-as. ( Magyarországon az átjátszóknál és a HotSpot-nál is a 8-ast alkalmazzuk )

3.
Talkgroup ügyileg legyen a 9-es. ( az átjátszóknál a local beállításhoz is a 9-est alkalmazzuk )

4.
Time Slot: szimplexben nem értelmezhető, de megnyugtatásul, állítsd 2-esre.

5 komment: “DMR simplex frekvenciák

 1. Az egyszerűsítéssel egyetértek mivel nagyon sokan csak “vélelmezve” programozzák a rádiókat és csodálkozunk, hogy TS1-en is TG-9-el próbálkoznak. Oktatás, oktatás, oktatás… enélkül nem fog menni… Nagyobb körben is hirdetni kellene az igét különben még nagyobb lesz a káosz…

 2. Szia Laci!

  Gyakorlati visszajelzés: amennyiben nem TG99-et használunk a szimplexre, abben az esetben az átlag felhasználó a PTT nyomáskor “local”-t lát kijelzőn és megijed, hogy átjátszón van… Mivel én nem TG számokat iratok ki a rádiókon, hanem olvashatóbb neveket, ezért okozhat “félreértést” a megjelenő szöveg. Szerintem a TG99 ugyanolyan alap TG, mint a TG216 vagy a TG9, ezért elvárható lenne annak ismerete/használata… A javasolt frekikkel és a CC8-al ugyanakkor teljesen egyetértek.

  Esetleg a 2m-es sávra is érdemes lenne hasonló ajánlást megfogalmazni, mert bárhol nyomok digitális voice-ot (C4FM/DMR), valaki mindig reklamál.. 🙁

  • Teljes mértékben egyet értek veled Zsolti, kivéve a CC-t. A világon mindenhol a cc1-et használják, nekünk az miért nem jó? Eleve csak az átjátszókat tettük 8-ra, némelyiket 9-re. Miért kell a szimplexeket is bonyolítani? Csak mert mi magyarok vagyunk? Én maradok az eredeti TS1-TG99-CC1 beállításoknál, a szimplexek esetében. Remélem, mások is, amúgy meg mindenki azt állít be, amit akar. Aztán kit fog hallani, az majd elválik.

 3. Tisztelelt amator-társak,
  Van egy FT991A rádióm. Szeretnék C4FM özemmódban
  forgalmazni. Azt hiszem a Makó-i átjátszót el birom érni Temesvárról, de nem tudom hogy csináljam. Elõre is köszönöm a segitséget.
  73, Daróczi Károly , yo2gl
  HNY, BUEK.

Vélemény, hozzászólás?