Hytera GSP adat felküldési anomália

HG5ACZ Zsolt cikke a GPS adatküldésről:

Néhány hónapja vettem észre, hogy a Hytera mobil rádiómat használva az aprs.fi oldalon csak elvétve látok tőlem származó adatokat.

A jelenség a következő volt:

Hiába volt beállítva az adott feltételek (idő, távolság) melletti GPS infó felküldése (a Brandmeister hálózatba) opció, nem történt semmi. Amikor viszont volt egy QSO, akkor elvétve egy-egy GPS csomag valahogy mégiscsak feljutott a hálózatra az 5059-es porton keresztül és meg is jelent az APRS-en valahogy így:

Nyilvánvaló volt, hogy valami gond lehet a CPS fájlban vagy a rádió kergült meg. Egy ideig küzdöttem, hogy megtaláljam a hibát, de nekem úgy tűnt, hogy minden rendben van.

Aztán az egyik este feldobtam a témát az országoson, hátha valaki nálam okosabb és elmondja a tutit és mint lenni szokott néhány perc alatt meg is oldódott a probléma:

A GPS információkat az 5060-as portra kell küldeni….

Kiderült, hogy a Brandmeister rendszerben tényleg az 5060-as port az alapértelmezett fogadó port. (Lásd: https://bm.pd0zry.nl/index.php/Hungary)

Az, hogy mi korábban más portokat is használtunk (5057, 5059, stb.) az annak köszönhető, hogy a Nonoo-nak van egy szkriptje, ami megoldja a GPS csomagok tovább küldését. Sajnos ez a szkript ugyan el van indítva a szerveren, de jó ideje ténylegesen nem fut…, így az egyéb portba küldött infók nem jut(hat)nak el az APRS szerverre:

 

Hytera készülék beállítások:

A Hytera készülékeken egyébként igencsak aprólékosan lehet szabályozni, hogy mikor legyen adatcsomag küldés. Mindenki olyan kombinációt választ, amit éppen szeretne:

A 8.x-es firmware-ban jelent még néhány újdonság (pl.: „in call GPS”), amely szerint QSO közben is tud már a készülék GPS csomagot küldeni.

Ennél a résznél vigyázni kell, hogy a „Voice w/Location” részben a „PTT” ne legyen bekapcsolva, mert akkor csak PTT nyomásra fog a készülék GPS csomagot küldeni.

A Hytera rádióknál a „Network” részben a „Control Center ID” mezőben kell megadni a port számát:

A Brandmeister.network honlap Selfcare funkcióján megint csak lehetséges befolyásolni a GPS adatok küldését:

Itt is érdemes figyelni, mert vagy a Brandmeister-t kérjük meg, hogy megadott időközönként dobjon egy GPS pontot a térképre, vagy pedig a rádiónkra bízzuk ennek az időzítését.

Összegzés:

Szóval sikerült a problémát megoldani és most már szépen pöttyözöm a térképet, ugyanakkor a rejtély nincs megoldva: ha a Nonoo -féle szkript nem működik, akkor mégis hogyan lehetett az, hogy néha tudtam GPS pozíciót felküldeni az APRS-re az 5059-es porton keresztül…

Köszönöm a segítséget (hibakeresés, tanács, teszt, stb.) a HA5OGR, a HA3KZ és a HA8LHT amatőr társaknak.

HG5ACZ, Zsolt

Egy komment: “Hytera GSP adat felküldési anomália

Vélemény, hozzászólás?