Yaesu DR-1X átalakítása DMR/C4FM üzemmódra

A Yaesu C4FM átjátszók hardvere jó lehetőséget biztosít arra, hogy az átjátszó képes legyen többféle üzemmódban is működni. Ehhez nem szükséges módosítás az átjátszón, mindössze a menüben kell két dolgot beállítani. Mindegy melyik firmware verzió van rajta, az ehhez szükséges funció megtalálható a legrégebbiben is. Mindössze annyi szükséges, hogy egy MMDVM modemet kell csatlakoztatni az átjátszó hátulján található 15 polusú csatlakozóhoz.

Milyen új funkciók érhetőek el ezzel? Az átjátszó ezután mint MMDVM átjátszó képes csatlakozni a Brandmeister hálózathoz, tehát a TS1-ben a 216-os csoport tud rajta menni, a TS2 pedig használható lokális forgalomra. C4FM üzemmódban képes csatlakozni az YSF reflektorokhoz, vagy egyéb kívánalom szerinti reflektor rendszerhez.

Emelett lehetőség van persze a többi MMDVM által támogatott üzemmód megvalósítására is mint például D-Star,NXDN, P25 stb. De ezek nálunk kevésbé használatosak.

Mi ennek az előnye?

  • Az eddig gyakorlatilag kihasználatlan C4FM átjátszókat használni tudod DMR átjátszóként, miközben megmarad az a funkcionalitás is, hogy C4FM-ben is használható az átjátszó.
  • Ahhoz, hogy az átjátszó hálózatban tudjon üzemelni, nem kell egy nagy villamos teljesítményt fogyasztó PC-t járatnod az átjátszó telephelyén, vagy link rádiót használnod. (A PC 7/24 üzemeltetése, máshol is gondot szokott jelenteni)
  • Nem szükséges hozzá HRI-200
  • Raspberry Pi + Arduino + MMDVM modem fogyasztása kb 5W.

Mi az amit nem fog tudni így az átjátszó?

  • analóg FM üzemmódban nem fog tudni üzemelni
  • Yaesu Wires-X hálózathoz nem fog tudni csatlakozni az átjátszó

Ha meg szeretnéd nézni, hogyan üzemel egy DR-1X DMR üzemmódban, nézd meg az alábbi videót:

Amennyiben úgy gondolod, hogy érdekelne a dolog és éppen van a közeledben egy kihasználatlan DR-1X, akkor írj a további részletekért az info@ham-dmr.hu címre

Vélemény, hozzászólás?