Eluralkodó negatív jelenségek a DMR hálózatban

Örvendetes dolog, hogy szaporodik a DMR hálózatban a felhasználók száma.

Ezzel egyídőben természetesen a sok ember, sok probléma elve alapján szaporodnak bizonyos negatív jelenségek is. Szeretnélek arra kérni benneteket, hogy ezeket minél inkább szorítsuk vissza. Kérlek mindenkit, hogy amennyiben valakinél a HAM Spirit-nek nem megfelelő viselkedést tapasztal, azt jelezze az illető számára, kérje meg, hogy a továbbiakban tartozkodjon tőle.

Mire is gondolok?

Például itt voltak az ünnepek, nem egy olyan amatőrt hallottam forgalmazni, aki ittas állapotban rádiózótt, Kérlek ne tegyetek ilyet, ilyenkor inkább tedd le a mikrofont és kapcsold ki a készüléked! Hidd el nem fest le rólad szép képet, nem fog senki felnézni rád ha így rádiózol!

Hasonló negatív jeleség, a különféle becenevek elharapózása. A www.brandmeister.hu -n ugye az a név jelenik meg, amit beállítasz a www.brandmeister.network oldalon. Kérem, hogy mindenki vizsgálja felül a sajátját, mi van neki névnek beírva, és a nem oda valókat javítsa ki normálisra.

Szintén néhány embernél elöjött, hogy a DMR készülékén beszédtitkosítót használ az ismerősei körében, valamint ezzel felokosított konfigurációs file-okat osztogat.

Ugyan úgy, ahogy az analóg rádiók egy részében is van ilyen szolgáltatás, a DMR rádiók egy része is rendelkezik ilyennel. Viszont a jelenleg hatályos rádióamatőr rendelet szerint ennek használata jogsértő. Ez a kérdés a családi nagykés analógiájához hasonlítható. Mindenkinek van otthon, mindenki képes használni, de attól még törvénybe ütköző „kenyérszeletelésen” kívül más célra használni. Igy van ez a rádióamatőr forgalomban is. Tilos nem nyilvános módon kommunikálni. Értendő ez bármely digitális vagy analóg üzemmódra.

Hogy mindenkinek tiszta legyen, ide másolom a  rádióamatőr szolgálat tevékenységét szabályozó 15/2013. (IX.25) NMHH rendelet 15§ erre vonatkozó szövegét:

(6) A forgalmazás során tilos:

             a) ipari, gazdasági, kereskedelmi jellegű adat és tájékoztatás közlése;

             b) a nem amatőrszolgálat célját szolgáló elektronikus hírközlő hálózat           igénybevételének helyettesítése

             c) műsor sugárzása

             d) hamis vagy megtévesztő jel adása

             e) információrejtő módszer alkalmazása

             f) azonosítás nélküli jel adása

             g) moduláció nélküli vivőfrekvencia 2 percen túli sugárzása, kivéve a       rádióamatőr jeladó állomás esetét

             h) egyéni, vagy közösségi rádióamatőr állomás más elektronikus hírközlő hálózattal való összekapcsolása

             i) különleges rádióamatőr állomás más elektronikus hírközlő hálózattal való összekapcsolása oly módon, hogy a létrejövő elektronikus hírközlő hálózat

              ia) részben, vagy teljesen a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok kiváltását, vagy

             ib) nem a hullámterjedés vagy műszaki kísérletek céljait szolgálja.

Ha valaki nem tudná értelmezni, a végpontól végpontig való beszédtitkosító használata az e) pont, az információ rejtő módszer alkalmazása alá tartozik

A fentiekben benne foglaltatik pl a hamisított rádióengedéllyel való DMR-ID regisztráció is, mivel az ilyen állomás megtévesztő jelet sugároz.

Kérlek benneteket, hogy segítsetek a fentiekhez hasonló negatív jelenségek visszaszorításában. Kérjétek meg azon amatőrtársakat a szabályok betartására akiknél azt tapasztaljátok hogy vétenek azok ellen.

HA3KZ, Zoli

18 komment: “Eluralkodó negatív jelenségek a DMR hálózatban

 1. A kalóz adók kiszűrése céljából legyen a Brandmeister.hu hálózat összekötve a DMR ID regisztrációs adatbázissal. Így aki nincs benne a reg adatokban az nem tudja használni a hálózatot. Ez lenne a fehér lista. Igen, ebből az következik, hogy legyen fekete lista is…de annak használatát nagyon szabályozni kell! Tudom és elfogadom, hogy durva beavatkozás, de talán a jobbítás érdekében elfogadható és járható!

 2. Nagyon unalmas már hallgatni ezt a cirkuszi előadást a TG 216-on azoktól, akik magukra ismertek! Inkább el kellene gondolkodni az írás tartalmán és betartani azt! Nem kötelező itt rádiózni van elég “játszótér” más üzemmódban is!

 3. Ham spirit

  A ham spirit, a rádióamatőr szellemiség a rádióamatőrök íratlan etikai kódexe. Összefoglalja azokat az elveket, amelyeket az amatőr társadalom minden tagjának illik magára nézve elfogadni és nekik megfelelően eljárni.

  Az elveket elsőként Paul M. Segal (W9EEA) fogalmazta meg 1928-ban.

  A rádióamatőr …

  figyelmes: soha nem rontja el szánt szándékkal mások örömét az amatőrködésben.
  hűséges: biztatja és támogatja más amatőrök, klubok és amatőr szövetségek munkáját.
  haladó: lépést tart a fejlődéssel, állomását és forgalmazási technikáját nem érheti szemrehányás.
  barátságos: adott esetben kész lassan és türelmesen forgalmazni. Kész baráti tanácsot adni a kezdőknek, a többieknek is kész segítséget nyújtani, velük együttműködni ellenszolgáltatás nélkül.
  kiegyesúlyozott: a rádiózás egy hobbi, amely nem mehet a család, munka, tanulmányok vagy közösség rovására.
  hazafias: az állomása és a tudása mindig kész a hazájának és közösségének szolgálatára.

 4. Kedves Amatörtársak ! Az elöbbi hozzászólásokat olvasva, én nagyon sajnálnám, ha kihalna az egymás iránti tisztelet és az alázat a rádióamatörök között…
  A szabályok pedig azért vannak, hogy betartsuk. Igy talán mindenki azonos eséllyel hódolhat a hobbyjának.
  Köszönjük azoknak az embereknek akik fáradságos munkájukkal fenntartják ezt a rendszert és azt kérem mindenkitöl, hogy legyen a másikra tekintettel, hiszen ez egy közösség, aminek erösödni kell, nem pedig széthuzni és bomlasztani.
  Mindenkinek egy szép hétvégét, jó rádiózást és jó egészséget hozzá !

Vélemény, hozzászólás?