Elindult Gyulán a DMR átjátszó!

Ugyan már jó ideje ment teszt üzemben, most már hivatalosan is elindult a HG8RUE átjátszó Gyulán.

A főbb tecnikai paraméterei:  TX: 438,225MHz, RX:430,625MHz Color Code:9

Igen nem elírás, a color code 9. Azért nem 8 mint a tőbbi átjátszón, mert ugyan ezen a frekin van a hatvani átjátszó is cc8-al. Mivel rádiósan nem fogja a két átjátszó egymás forgalmát zavarni, de mégis lehet olyan aki mind a kettőt elérné, ezért a CTCSS-hez hasonlóan különböző color code-ot használunk azonos frekin levő átjátszókban.

Az átjátszó kimenő teljesítménye 5W, amennyiben ez szükséges, a későbbiekben növelhető 20W-ig.

Az átjátszó home-made gyártmányú, 2db GM350-ből került megépítésre és MMDVM modemet használ a DMR jel modulálásához, demodulálásához.

Az átjátszó költségeinek legnagyobb részét HA8LLH Feri viselte, külön köszönet neki ezért, valamint, hogy vállalta a telephely és a villamos energia biztosításának költségeit is.

Az átjátszó megépítését HA7WDD Gyuri és HA6GT Szilárd végezte. Köszönet nekik is a munkájukért!

73!

6 komment: “Elindult Gyulán a DMR átjátszó!

 1. Pont a kis átjátszók lokális tulajdonságai miatt használnék ugyanolyan beállításokat hozzájuk, így nem foglalnának plusz csatornát a rádiókban. Nem sok az a 16 csati, ami 1 zónában elfér, így ismét lehet gondolkodni, mit hagyjunk ki a szkenlistából vagy az adott zónából emiatt. Bár azoknál, akik 1 átjátszó = 1 zóna beállításokkal használják a rádióikat, nyilván mindegy. Csakhogy ők nem tesznek meg pár óra alatt párszáz kilométert sem, stabilból történő rádiózásnál pedig nagyjából lényegtelen, milyen csatornát hová rakosgatsz.
  Az pedig, hogy van annyira jó a terjedés, hogy a hatvani és a gyulai átjátszót egyszerre veszi valaki körsugárzóval hegyi kitelepülésnél, ahová még véletlenül sem visz magával irányított antennát, abszolút életszerű. Más esetben nem tudom elképzelni a szimultán vételt. Bár nyilván az én, rendszerről alkotott gondolataim a defektesek, s különben sincs elég tapasztalatom a rádiózást illetően.

  Egyébként persze köszönjük a lehetőséget és az alkotók munkáját !

  És hová is lett telepítve a rendszer ?

 2. Szia Zsolt!
  Azért azt hiszem, ez nem a megoldhatatlan feladat.
  Zona1: 9 átjátszó TS1 TG216
  Zona2: 9 átjátszó TS2 TG9
  Zona3: 16ch csatorna analóg
  vagy csak 2 zóna lehetséges a te rádiódban?
  És mi lesz, ha lesz még pár átjátszó? Akkor hogyan fogsz elférni?
  Nem ez a megoldás amit mondasz!

  Ez pontosan ugyan az mint a CTCSS vita. Nem kevesen követelték, hogy mindenhol ugyan az legyen (vagy ne legyen), mert akkor nem kell tekergetni a rádióban. De akkor hogyan használjuk újra a frekit?
  73! 3KZ

  • Gondolkodtam egy darabig, hogy reagáljak-e érdemben javaslataidra, de arra jutottam, hogy nem fogok belemenni mégegy 434.525 tg9-es polémiába. Nem hányok több borsót a falra, vannak itt úgyis kompetens döntéshozók, akik csak tökéletes szabályokat képesek alkotni.

 3. Magam és Szilárd nevében is köszönjük, hogy részt vehettünk ebben a projektben is.
  Reméljük, hogy a rendszer bővítésében a továbbiakban is segítségére lehetünk a DMR-t használók táborának.
  A technika és a szakmai háttér jelen esetben is rendelkezésre áll, így ha felkérés érkezik hozzánk egy hasonló eszköz létrehozására, szívesen állunk rendelkezésre a megvalósításban.

  ’73! 7WDD / Gyuri

Vélemény, hozzászólás?