Változások a magyar DMR rendszerben

A következő változások várhatóak a magyar DMR rendszeren:

 1. Meg fog szűnni a 4770-es reflektor használata, helyette a TS1 TG216 lesz az országos csatorna. Ez folyamatosan minden átjátszón szólni fog.

  A változás oka, hogy a reflektor rendszer egy régi maradvány, több technikai probléma is van vele (pl. a Wires-X kapcsolat is a reflektor használat miatt szaggat). A világ majdnem összes Brandmeister országában talkgroupokat használnak a kommunikációra, erre épül a szabványos DMR, így a Brandmeister hálózat is. A reflektor rendszer egy bonyolítás, ami csak a DMRplus kompatibilitás miatt lett eddig megtartva, folyamatosan szüntetik meg a használatát az egyes országokban.

  A változás után többek között normálisan, szaggatás nélkül fogjuk tudni használni a Wires-X – DMR kapcsolatot.

 2. TS2-n az átjátszók alapesetben nem lesznek linkelve semmilyen reflektorra, de igény szerint persze lehet linkelni. Pár perc inaktivitás után a reflektor link meg fog szakadni, akárcsak a dinamikus talkgroupok. Így a TS2 is használható bármilyen talkgroup/reflektor kommunikációra is folyamatosan.
 3. A lokális átjátszó forgalom a mostani TS1 TG2169 helyett a TS2 TG9-en fog menni. Így ha nincs linkelve TS2-n reflektor (ami az alapeset), akkor a TS2 TG9-re menő adás nem továbbítódik sehova a hálózat által, csak az aktuális átjátszón lesz hallható.
 4. A GPS adatok preferált felküldési helye a TS2 lesz a TS1 helyett.
 5. A color code a magyar hálózatban 1-ről 8-ra fog változni. Ennek oka, hogy a nyugati országrészben élők panaszkodtak, hogy bizonyos átjátszók frekijein külföldi adás jön néha.
 6. Be fogunk vezetni országos kör QSO-kat a CQWW mintájára, előre meghirdetett időpontban, előre megadott (érdekes) témával. A hanganyag rögzítésre és vágásra kerül, letölthető lesz a honlapról, így később is visszahallgathatja az, aki nem hallotta.

A felhasználók rádióiban a következő változtatásokra lesz szükség:

 • Nem a TS2 TG9-re kell majd beszélni alapból, hanem a TS1 TG216-ra. Ezt az RX group listbe is bele kell tenni.
 • GPS adatok preferált felküldési helye TS2 legyen TS1 helyett.
 • Color code-ot 1-ről 8-ra kell állítani.

A változtatások érvénybe lépésének idejéről időben fogunk tájékoztatást kirakni az oldalra. Pontos dátum még nincs, de igyekszünk úgy alakítani, hogy a Galyatetői DMR átjátszó beüzemelésével egyidőben legyen az egész, mert akkor úgy is mindenkinek rádiót kell programozni, hogy bekerüljön az új átjátszó. Lesznek letölthető friss, előre beállított codeplugok is az egyszerűség kedvéért.

A kérdéseket, hozzászólásokat a fórumon várjuk.

Vélemény, hozzászólás?