DMR simplex forgalmazás

Néhány szóban szeretném összefoglalni a DMR rádiók simplex frekvencián való használatának az elmúlt időben tapasztalat problémáit.

Tapasztalataim alapján ahány ember kb annyi beállítás létezik.  Mindenki olvas, vagy kitalál valamit és azt használja. Ennek az a hátulütője, hogy nagyon nehéz közös frekit és azonos beállításokat találni ahhoz, hogy egyáltalán a rádió az alapfunkcióját be tudja tölteni azaz beszélni tudjunk rajta egymással.

Ennek a legfőbb oka az, hogy nincs benne egységes iránymutatás, nincs egy felállított ajánlás.

Ezért akkor most kezdeményezném azt, hogy Magyarországon, függetlenül attól, hogy más országokban kik mit és hogyan használnak, mindenki tegye bele a rádiójába a következő beállításokat:

Frekvencia: 434,525MHz,  Időrés (time slot): 1, Color code:1,  Csoporthívás TX kontakt:9

(434,525MHz, TS1, TG9, CC1)

Ettől függetlenül az ismerős rádióamatőrökkel beszélges nyugodtan másik frekvencián, és/vagy másik beállításokkal, de ez legyen benne mindenképpen a rádiódban. Ez fontos lenne, mert, nagyon gyakori probléma, hogy ott áll két DMR-es egymás melett és nem hallják egymást a különböző beállítások miatt.

73!

3KZ

13 komment: “DMR simplex forgalmazás

 1. Lajos, teljesen igazad van, és is utána olvastam, hogy ez csak tier1 szabványú rádió. De ugye ez már csak egy kis lépés. Amugy a rádiók tipusainak száma nagyon szaporodik, az áruk meg megy lefele.

 2. Szia Zoli!
  Teljesen egyetértek a felvetéssel. Bele is irtam a rádiómba.
  Ha már itt tartunk fel kellene hívni az amatőrtársak figyelmét, hogy a hivójelet és a DMR ID számot ne cseréljék fel. Lehet hogy ez szándékos!!??
  Minden magyar rádióamatőr legyen büszke a hívójelére és használja. Ez külföldi QSO-k nál is érdekes lehet, hogy az illető partner látja e a hivójeledet vagy keresgélnie kell. 73 Üdv HG5OSI

  • Szia Laci!
   Nem teljessen értem a felvetésed. A DMR rádiókba csak és kizárólag azonosítót tudsz beírni. A rádió “telefonkönyvébe” be tudsz írni bármilyen nevet az azonosítókhoz. De ez ugye csak a te rádiód kijelzőjén jelenik meg amit beírtál a telefonkönyve. Szóval hol ne cseréljük fel?

   • Szia Zoli!
    A rádió programjában van egy olyan rovat hogy ID namber.
    Egy másik olyan rovat, hogy Call no.
    Ezt a kettőt szokták felcserélni az amatörtársak.
    Engem nagyon bosszant, hogy ha valaki lead egy hivást és nem a hivójele jelenik meg hanem az ID No. Magyarok vagyunk és mint amatőrök egymást nem csak a hangjáról hanem a hivójeléről ismerjük fel.Ráadásul eltörölték a körzetszámokat és még azt sem tudod ,hogy az illető melyik tájegységről hiv. /ez a 2 méteres + akármelyik sávon érvényes./ Nekem egy MD 380 -as van és abban igy van.Nagy valószinüséggel másik rádiókban is van ilyen rovat. Sok 73 kivánok és ha hallak a te rádiód kijelzi a hivójeledet Üdv Laci

 3. Ugye, ugye, nem tekered oda, nem állítod be csak úgy “röptében” mint egy rendes amatőr készülékben.
  Persze nem is erre tervezék.

 4. Mi Budapesten a TG99-et használjuk simplexen. Technikailag amúgy a broadcast/all call helyesebb lenne és ha tehetném én azt javasolnám.

 5. Chiunque abbia incontrato il tuo sorriso almeno una volta non potrà mai di.aeticnrlomOra che sei tra gli angeli veglia sui tuoi cari e prega per loro.Ciao Angela e grazie di per aver regalato un sorriso anche a me.Katia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.