Hytera RD625 sávszél, VoIP tesztek

English translation of this post can be found here.

Kab-hegyre szánt átjátszónkkal megmértük, hogy egy timesloton lévő forgalom esetén a készülék mekkora internet sávszélességet igényel a master szoftverrel való kommunikáció során. Az eredmény mind RX és TX irányban 15-17 kbit/s lett, tehát összesítve nagyjából 35 kbit/sec-el számolhatunk, ha van forgalmazás. A méréseket 3G mobil internet kapcsolat segítségével végeztük el, 8-as jitter bufferrel. Az átvitel tökéletes volt, pedig a helyszínen elég pocsék a 3G kapcsolat a késleltetés szempontjából. A tesztekről videó is készült:

Pár érdekesség

  • A készüléken a D betűs kék LED világít, ha éppen kommunikál a masterrel. Amikor felcsatlakozik az átjátszó a masterhez, akkor egy hang is bemondja TS2 TG9-en, hogy 4770 csatlakoztatva (azt nem, hogy milyen átjátszó csatlakozott fel).
  • Az átjátszó nem érzékeli, ha ki lett húzva az UTP kábel, nem kér magának új IP címet. Sőt, csak indításkor kér magának IP címet DHCP-vel, nem foglalkozik azzal, hogy lejárt a DHCP lease.
  • A mobilnetes kapcsolatokat mindegyik szolgáltató NAT-olja, szóval nincs külső saját IP cím és connection tracking az UDP csomagokra, így befelé nem képesek visszatalálni az UDP csomagok. Ezért a 3G kapcsolatot úgy oldottuk meg, hogy a Routerboardunk, amibe az átjátszó volt dugva, VPN kapcsolattal tunnelezve volt egy szerverre, és onnan ment kifelé az internetre, így volt UDP átjárás.
  • Az átjátszó a következő UDP portokat használja: 62005 (itt megy a státusz, heartbeat, ilyesmi), 62006 (itt megy a forgalmazás), 62007 (menedzsment infók, RDAC)

SIP szerver (Asterisk) beállítása

Fontos megjegyezni, hogy rádióamatőr hálózatot nem lehet más, telekommunikációs hálózat helyettesítésére használni, azaz pl. a GSM hálózattal összekapcsolni. Az itt ismertetett leírás csupán a kísérletezésünket ismerteti.

Itt most nem részletezem az Asterisk pontos beállításának mikéntjét, rengeteg leírás van róla a neten.

sip.conf-ban hozzuk létre azon DMR userek bejegyzéseit, akiknek engedni akarjuk a kifele menő hívásokat:

[112161005]
type=friend
secret=jelszo123
host=dynamic
callerid=”HA2NON”
context=nonoo
transport=udp
directmedia=no

[112161006]
type=friend
secret=jelszo321
host=dynamic
callerid=”HG1MA”
context=nonoo
transport=udp
directmedia=no

A user azonosító felépítése: call type (1 – private, 2 – group) + timeslot + DMR ID, tehát a példa szerint 1 – private call, 1 – timeslot, 2161005 – DMR ID, tehát így jön ki a 112161005. Azt, hogy ezek miért ilyen formátumúak, lásd később.

Ahhoz, hogy kívülről is tudjunk hívást indítani a usereknek, állítsunk be nekik valami egyszerű telefonszámot, mondjuk 1-et és 2-t az extensions.conf-ban:

exten => 1,1,Dial(SIP/112161005,,tT)
exten => 2,1,Dial(SIP/112161006,,tT)

Átjátszó beállítása VoIP-hez

Az átjátszón a Phone->Phone System-ben a Telephone Interconnection Enable-t be kell pipálni, Gateway IP-hez az Asterisk szerver IP címét írjuk, PBX Access Code a SIP jelszó, Phone Gateway ID az a szám, amit majd a rádiókészüléken group vagy private call-ban hívni kell, a Connect Code legyen #1, a Disconnect Code pedig #2. Érdemes bekapcsolni a Radio De-key Beep-et, hogy a hívott fél hallja, amikor elengedjük a PTT-t.

Rádiókészülék beállítása VoIP-hez

Adjunk hozzá egy Phone Systemet a Hytera CPS Phone System-jénél. Át kell írni a Phone Gateway ID-t a Gateway ID-re (a videón ez a tesztek során 666 volt), a Connect Code buttont P1-re, numbert #1-re, Disconnect Code buttont P2-re, numbert #2-re.

A csatornákon, ahol használni szeretnénk a VoIP szolgáltatást, be kell állítani a Phone Systemet az előzőleg hozzáadottra és beállítottra.

Hívás indítása, leállítása, egyebek

Rádióról VoIP telefonszámot hívni úgy kell, hogy a korábban az átjátszón beállított Gateway ID-t hívjuk private vagy group callban, nyomjuk folyamatosan a PTT-t, és úgy beütjük a hívni kívánt számot (DTMF keypad legyen engedélyezve a CPS-ben!). A szám beírása után el kell engedni a PTT-t. Bejövő hívást felvenni úgy kell, hogy nyomva tartjuk a PTT-t amikor csörög a rádió, és megnyomjuk a zöld gombot (azért ezt, mert a Connect Code buttont P1-re állítottuk, ez annyit csinál, hogy beüti rögtön a Connect Code-ot, azaz a #1-et), aztán elengedjük a PTT-t. Lerakni hívást a PTT lenyomása után piros gomb, majd PTT elengedés (ez pedig a Disconnect Code-ot üti be).

SIP regisztráció, user kezelés

Ha engedélyezzük az átjátszó CPS-ben a Dial-up Mapping-et, akkor bekapcsolás után az ott lévő listában szereplő Phone ID-kkel egyenként rögtön beregisztrál a SIP szerverre, és ha azt a Phone ID-t hívják VoIP-ről, akkor az átjátszó a hozzá tartozó Radio ID-t fogja hívni.

Ha ki van kapcsolva a Dial-up Mapping, akkor az átjátszó bekapcsolás után a korábban ismertetett calltype+timeslot+DMR ID formátumra alakított listában szereplő Radio ID-kkel (tehát nem Phone ID-kkel) fog regisztrálni a SIP szerveren. Ha pl. a listához hozzáadjuk a TS1 9-es Radio ID-t group call-ként, akkor a SIP szerveren a 219-es azonosítóval fog regisztrálni. Ha VoIP-en a 219-et hívjuk, akkor rögtön be fogja kapcsolni a telefon hívást a TS1 TG9-re, amit simán bármelyik user lerakhat a szokásos PTT+piros gomb kombóval.

Ha olyan Radio ID-ről indítunk hívást, ami nincs a mapping listában, akkor azt a híváskor próbálja meg regisztrálni az átjátszó, tehát csak az indíthat kimenő hívást, akinek van SIP usere az Asteriskben.

3 komment: “Hytera RD625 sávszél, VoIP tesztek

  1. Pingback: Hytera tests at dreamport | nonoo.hu

  2. Pingback: Hytera RD625 DMR repeater tests, VoIP setup at dreamport | nonoo.hu

  3. Pingback: Hytera RD625 DMR tests en VoIP setup | HAM-DMR.NL

Vélemény, hozzászólás?